ساعات کاری :شنبه تا پنجشنبه 8 الی 15

راه‌های افزایش تمرکز در تست زدن

دلایل عدم تمرکز به هنگام درس خواندن و تست زدن
با شناخت دلایل عدم تمرکز می‌توانیم قدم بزرگی به سوی متمرکز شدن برداریم. هنگام مطالعه و تست زدن، عوامل گوناگون و زیادی می‌توانند منجر به عدم تمرکز شوند. اما این عوامل به صورت کلی به دو دسته زیر تقسیم می‌شوند:

عوامل بیرونی شامل شرایط محیطی اعم از نور، صداها، دمای محیط و… می‌شود. غلبه بر این موارد از عامل بعدی ساده‌تر است. زیرا به‌راحتی می‌توان آن‌ها را تغییر داد.

تحقیقات بسیاری نشان داده است که عدم موفقیت بسیاری از دانش‌آموزان و دانش‌جویان در آزمون‌های مختلف مانند آزمون تیزهوشان نهم به دهم، ششم به هفتم یا حتی کنکور، نه کمبود هوش، بلکه ضعف در تقویت حافظه و حواس و عدم تمرکز در مطالعه است. تمرکز حواس همان‌طور که از نام آن مشخص است، یعنی عوامل حواس‌پرتی را به حداقل رساندن. در واقع تمرکز به یک عضله از بدن تشبیه می‌شود که با تمرین مداوم، قوی‌تر می‌شود. در نتیجه شما با تمرین و ممارست می‌توانید در تمرکز کردن قوی‌تر شوید. اگر شما هم در تمرکز حواس دچار مشکل هستید، بهتر است بدانید که تمرکز حواس در حین مطالعه، کلید اصلی درک و فهم درست محتوای درسی است. بدون این کلید ممکن است درک محتوایی که به زمان کمی نیاز دارد، از شما ساعت‌ها زمان بگیرد و در نهایت نتیجه‌ای هم از مطالعه حاصل نشود. بنابراین می‌توانید تصور کنید که فراگرفتن روش‌های تمرکز و مطالعه درست در راستای موفقیت آموزشی تا چه حد ضروری است. اما پیش از آنکه تلاش ارادی برای تمرکز حواس هنگام مطالعه را آغاز کنید، لازم است با انواع تمرکز آشنا شوید. تمرکز به شیوه‌های مختلفی بخش‌بندی می‌شود که در ادامه به تعریف هر کدام می‌پردازیم:

تمرکز ساده و تمرکز دشوار
تمرکز می‌تواند در یکی از انواع ساده و دشوار جای بگیرد. دروسی که مطالعه آن‌ها نیاز به درک و فهم کامل و تجزیه و تحلیل مطالب دارند و مغز را به سرعت خسته می‌کنند، در دسته تمرکز دشوار قرار می‌گیرند. بنابراین بهتر است مطالعه این دروس اول صبح یا شب پیش از خواب انجام شود. اما مطالبی وجود دارند که تمرکز روی آن‌ها ساده بوده و مطالعه آن‌ها می‌تواند ساعت‌ها بدون خستگی ادامه پیدا کند. زیرا نیازی به تجزیه و تحلیل ندارند.

تمرکز ارادی و تمرکز غیرارادی
زمانی که سعی می‌کنید با تلاش و نیروی قوی روی موضوعی متمرکز شوید (مانند مطالعه دروس در شب امتحان)، تمرکز ارادی انجام داده‌اید. برعکس، اشتیاق و تمایلات درونی موتور محرک برای تمرکز غیرارادی هستند. مانند تمرکزی که هنگام ترس یا عصبانیت روی موضوع پیش‌آمده حس می‌کنید. در نتیجه تمرکز در مطالعه روی مواردی که دلخواه و مورد علاقه شماست، به سادگی و غیرارادی انجام می‌شود.

تمرکز سریع و تمرکز طولانی
تمرکز سریع در مدت زمان کوتاهی اتفاق می‌افتد و می‌تواند ارادی یا غیرارادی باشد. مانند زمانی که با تمرکز بر یک نقاشی از آن لذت می‌برید. تمرکز روی کتب درسی به زمان و انرژی بیشتری نیاز داشته و در دسته تمرکز طولانی قرار می‌گیرد.

روش‌های درست تست‌زنی
مهم‌ترین نکته در رسیدن به مهارت تست‌زنی، آن است که بدانید این مهارت نیز مانند تمامی مهارت‌های دیگر با تمرین مداوم حاصل شده و یک شبه به دست نمی‌آید. در این مورد شیوه‌های مختلف زیادی وجود دارد. اما این موضوع نباید باعث سردرگمی شما شود. بلکه شما باید بهترین روشی که در مورد شخص شما موثر است را یافته و آن را به طور مستمر تمرین کنید. نکته مهم دیگر آن است که در طول تمرین برای تست‌زنی، اشتباهات خود را پیگیری کنید تا بتوانید نقاط ضعف خود را تقویت کنید. در ادامه به این راه‌کارها اشاره خواهیم کرد. این موارد را می‌توانید در هر آزمون تستی مانند آزمون تیزهوشان ششم به هفتم، آزمون کنکور یا آزمون‌های درسی مدرسه به کار ببرید.

تجربه نشان داده است در صورتی که در تمام دروس به یک اندازه توانمند هستید، نظم دفترچه سوالات بهترین ترتیب پاسخ‌گویی را برای شما تعیین می‌کند. اما اگر احساس می‌کنید در یکی از دروس تبحر بیشتری دارید، ابتدا به سراغ آن بروید. این کار اعتماد به نفس شما را برای حل دیگر سوالات افزایش می‌دهد.
در تمام سوالات می‌توانید از روش حذف گزینه‌های غلط استفاده کنید. همچنین گزینه‌های مترادف را می‌توانید حذف کنید.
مراقب پاسخ‌های غلط خود باشید. در صورتی که به پاسخ درست شک دارید، بهتر است آن را بی‌پاسخ باقی بگذارید.
پس از هر 15 تست شماره سوالات را برگه پاسخ چک کنید تا اشتباهی رخ نداده باشد.
زمان هیچ‌کدام از دروس را برای پاسخ‌گویی به دروس دیگر صرف نکنید.
همیشه با این پیش‌فرض به سراغ پاسخ‌دهی بروید که قرار نیست بتوانید به تمام سوالات پاسخ دهید.